неделя, 10 март 2019 г.

Къде се крие тайнствената подземна вода



Водата е навсякъде на Земята. Нещо повече, тя е единствената позната субстанция, която естествено може да съществува като газ, течност и твърдо вещество в относително малкия диапазон от температури и налягания на въздуха, срещани на земната повърхност.



Цялото водното съдържание на Земята е около 1,39 милиарда кубически километра, като по-голямата част от него, около 96,5%, се намира в Световния океан. От останалото, приблизително 1,7% се съхраняват в полярните ледени шапки, ледниците и постоянния сняг, а други 1,7% се съхраняват като подземни води, езера, реки, потоци и почвена влага. Само хилядна от 1% от водата на Земята съществува като водна пара в атмосферата.Особено трудно се правят оценки на подземните води и те варират в широки граници. (Стойността в таблицата по-долу е най-високия край на диапазона.) Подземните води могат да съставляват от приблизително 22 до 30% прясна вода.


 
































































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Школата по геология и минералогия през 2019/2020 учебна година

Школата по геология и минералогия към Националниямузей"Земята и хората", София дава основи по обща геология и минералогия на вси...